De wekelijkse was

Om een goed #musjesmodel te zijn moet er wel elke week een berg was weggewerkt worden. Niet het leukste werk, maar er zijn ergere huishoudelijke taken. We zijn naar heel veel dingen in os huishouden kritisch gaan kijken om zo een verduurzaming door te maken, en bij de was bleek daar ook ruimte voor te zijn. Het begint al bij het uitkleden. Samen met de kinderen even goed kijken of een shirt of broek nog schoon genoeg is voor een tweede keer dragen. Daar waar ze eerst alles gewoon in de wasmand mikten wordt er nu een hoop weer neergelegd voor de volgende dag. 

Eenmaal in de wasmand is het mijn ambitie om in het weekend te wassen. Onze stroommeter heeft een daltarief waardoor het iets goedkoper is in het weekend. Voor het milieu maakt het geen knal uit maar voor onze portemonnaie wel.

Als wasmiddel gebruik ik nu ruim een jaar de wasnoten van Seepje. Deze schillen van de Sapindus Mukorosi geven zeep af als ze in contact staan met water. 4 schillen in een katoenen zakje en de was wordt net zo schoon als met poeder. Het grote voordeel: 100% natuurlijk en de schillen kunnen na 3x een was ermee gedraaid te hebben gewoon op de composthoop. Voor een lekker geurtje gebruik ik 10 druppeltjes etherische olie. Ik heb een hoop verschillende geurtjes voor de afwisseling, maar mijn favoriet is de Tea Tree. Deze ruikt lekker, maar belangrijker: tea tree is een natuurlijke anti-luis. Met kleine kinderen en lange haren is elke luispreventie meegenomen, toch? 

Wassen doe ik op 30 graden. Dat is beter voor de kleding en beter voor het milieu. Het enige dat ik er op lage temperatuur niet goed uitkrijg zijn vetvlekken. Dat is wel vervelend, maar ik spaar wat op, smeer in met afwasmiddel en draai daar dan een wasje mee op 60 graden. 

Als alles weer schoon is moet het nog opgevouwen worden. Strijken doe ik eigenlijk nooit, behalve met mijn draagdoeken. Het opvouwen doe ik voor de tv, als de kinderen op bed liggen. Heel handig: ik gooide laatst alle sokken van de kinderen weg. Ze waren te klein, versleten etc. Ik kocht voor alle drie 14 paar nieuwe, allemaal dezelfde, voor elk kind in een andere kleur. Alle sokken zitten in 1 bak, in de voorraadkast. Hemels! Onze blote-voeten-kinderen hoeven niet meer met tegenzin helemaal naar hun kamer om sokken te halen als we de deur uit moeten. Niemand legt meer sokken in de verkeerde kast en alle kids hebben altijd voldoende sokken. Het scheelt zeker een aantalboze confrontaties in de week en scheelt 5-10 minuten klaar maak tijd bij het weggaan! Aanrader dus! 

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *