Dragen in de zomer

Nu de zomer weer voor de deur staat is een veel gestelde vraag in de winkel “welke draagdoek is geschikt voor in de zomer?” De vraagsteller gaat er daarbij vanuit dat het dragen bij warm weer vraagt om een ander soort draagdoek dan in de koelere jaargetijden. Het concept “zomerdoek” berust wat mij betreft op een misvatting dat een dunnere draagdoek comfortabeler is bij heet weer dan een draagdoek met normale dikte.

Ik heb de afgelopen 10 jaar veel gedragen. Met elk soort weer en met veel verschillende draagdoeken. In al die tijd, of dat nou was tijdens een wandeling berg op in Italie, door een druk pretpark, in een druipsteengrot in Tsjechië of op het strand van Gran Canaria, heb ik nooit het gevoel gehad dat mijn draagdoek te warm of te dik was voor de temperatuur.

Als de buitentemperatuur boven de dertig graden komt dan is het warm om een kindje tegen je aan geplakt te hebben. Twee lichamen die via de huid hun warmte kwijt moeten tegen elkaar zorgt ervoor dat ze op de plekken waar ze met elkaar huid-op-huid zitten hun warmte niet kwijt kunnen. Dat is een vaststaand feit waarbij het niet zoveel uitmaakt of je er een doek omheen knoopt of niet. De impact van de huid-op-huid is veel groter dan wel of niet een doek eromheen, laat staan het minimale verschil tussen een dikke of dunne doek. Dát verschil merk je echt niet, terwijl je met een dunne draagdoek veel zorgvuldiger moet knopen om ervoor te zorgen dat je knoop niet uitzakt of dat hij gaat snijden in je schouders. Juist als je weinig aan hebt, zoals bij warm weer, is het van groot belang dat je een doek hebt die niet snel snijdt in je schouders.

Mijn (draag)tips bij warm weer:

  1. Verlangzaam je tempo.
  2. Kleed jezelf en je kindje in zo min mogelijk
  3. Blijf uit de volle zon
  4. Zorg ervoor dat je huid-op-huid voorkomt door een hydrofiele doek tussen jou en je kindje te leggen. Hierdoor voel je elkaar minder zweten en dat voelt een stuk minder warm
  5. Kies een knoop waarbij de warmte makkelijker tussen de knoop door weg kan. De kangaroo carry op de buik is een hele goede. Voor de rug is de ruck de minst bedekkende en meest luchtende knoop
  6. Neem niet een te dunne draagdoek. Hiermee zal je sneller striemen krijgen van het aanspannen op een warme, zweterige huid. Een medium dikke draagdoek of een draagdoek met een luchtige weving is veel comfortabeler op je schouders dan een dunne “zomerdraagdoek”
  7. Knoop af met slingringen of gebruik ze in je knoop. Hierdoor is je knoop dunner en minder aanwezig, wat zorgt voor minder warmte insluiting.

Wat zijn jullie draagervaringen bij zomers weer?


Met ca 30 graden celsius door Riga is geen enkel probleem als je rustig aan doet! Draagdoek: Ellevill Zara TriSugar

 

2 gedachten over “Dragen in de zomer

  1. Ik ben het eens met wat je zegt. Wat ik wel zelf vond bij mijn 2de dochter (die net als ik van zichzelf erg warm is), is dat een doek van ander materiaal wel ‘luchtiger droeg’ . Ik gebruikte (en nu weer) mijn katoenen doek bij koud en ‘gewoon’ weer en mijn bamboe/zijde blend als het echt warm is. Daarnaast werkt ‘1 laag knopen’ idd ook erg, maar dan helemaal met die doek. Het gaat er niet zo om dat de doek dun of dik is, maar van wat voor materiaal. Ik zou zelf ook niet een wollen doek nemen; ik zweet al als ik er aan denk :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *