Duurzaam in de luiers (deel 2)

Zoals ik al schreef hebben we in de winkel nu eindelijk ook wasbare luiers. Als eerste merk heb ik gekozen voor Totsbots. Dit merk heeft een fijne pasvorm, maakt gebruik van heerlijk zacht bamboo en – passend bij de winkel – heeft geweldige kleurrijke printjes! Nu is wasbaar luieren iets wat niet in grote kring bekend is en dus vraagt dat om uitleg over de verschillende mogelijkheden. Laat ik maar eens wat uitleggen over de drie verschillende luiertypen die wij van Totsbots aanbieden:

  1. Teenyfit – De Teenyfit is geschikt voor baby’s van 2,3 – 5,4 kg. Ideaal voor premature kindjes of baby’s met een laag geboortegewicht. Dit fijne luiertje sluit met klittenband en de zachte binnenkant van bamboe/katoenen mengvezel met een microvezel onderlaag zit heerlijk zacht tegen de tere huid van een pasgeboren kindje. De luier wordt geleverd met een fleece inleggertje: in de wasmachine spoelt de ontlasting dan snel uit de luier. De Teenyfit luiers zijn verkrijgbaar in verschillende vrolijke printjes en zijn een goede keuze voor de eerste maanden. Zeker bij erg kleine kindjes kan een gewone maat wasbare luier veel te groot zijn.
  2. Easyfit Star – De Easyfit Star luiers absorberen heel goed omdat de binnenlaag is gemaakt van soepele bamboe. Het is een All in One luiers, wat betekent dat het een complete luier is zoals je gewend bent met wegwerp luiers. Enige verschil is dat je deze uitwast in plaats van weggooit. Het is een zogenaamde One-Size luier, dit betekent dat je voor de gehele luierperiode maar 1 maat nodig hebt. Met drukknoopjes maak je hem op maat, je hoeft ze pas weer te verstellen als je kindje uit die maat gegroeid is. Ook zijn one-size luiers erg handig als je twee kinderen tegelijk in de luiers hebt. De Easyfit Star is de ideale luier voor mensen die graag wasbaar willen gebruiken maar ook op zoek zijn naar het gemak van wegwerp. Veel makkelijker dan dit wordt het niet! Het model is daarom favoriet bij kinderdagverblijven en grootouders omdat het net zo makkelijk werkt als wegwerp. De Easyfit gaat van de stapel om de billen en van de billen in de machine?  Voor extra absorptie bevallen bamboe inleggers erg goed: deze zijn ook dubbelgevouwen in de Easyfit te gebruiken op de plek waar je de absorptie het meeste nodig hebt, zonder dat het een te groot pakket wordt. Hij past goed van 4 tot 16 kilo.
  3. PeeNut Wrap – Dit type luier is wat meer hands-on. Het werkt alsvolgt: Je neemt een vrolijk gekleurd overbroekje en daarin klik je een of twee PeeNut Pads. Zo gauw je kindje verschoond moet worden haal je de natte Peenut Pads eruit en plaats je een of twee droge PeeNut Pads terug in hetzelfde overbroekje. Je hoeft dus alleen de PeeNut Pads te wassen. Wat ik vaak aanraad is om ca 10 PeeNut Pads aan te schaffen en twee overbroekjes. Bij elke verschoning haal je de pads eruit en gooi je in de wasemmer, laat je dan het overbroekje dat je net gebruikt was even luchten tot de volgende verschoning en pak je het tweede overbroekje met schone pads om aan te trekken. Aan het eind van de dag was je alle vieze pads en evt overbroekjes die vies zijn geworden. De PeeNut Wraps zijn verkrijgbaar in 2 verschillende maten waarbij maat 1 van 2,8kg tot ca 8kg geschikt is. Maat 2 van ca 4kg tot 16kg. De PeeNut Pads passen in beide maten en zijn dus een eenmalige investering.

TotsBots_Easyfit_Star_Banner_2048x2048

Hoe kies je nou de luier die het beste bij jullie past? Dat is altijd een lastige, want je merkt eigenlijk pas in het gebruik wat je prettig vindt. Het handigste is om eens in de winkel door te praten over jullie behoeften. Vragen die we dan kunnen proberen te beantwoorden zijn bijvoorbeeld “Wie verschonen je kindje doorgaans? Alleen jij en je partner of ook gastouder/kinderdagverblijf/oppasoma” “Hoe vaak wil je wassen?” “Ga je de luiers voor een of twee kinderen gebruiken in verschillende leeftijden?” En zo zijn er nog heel wat vragen te bedenken die kunnen helpen om een goed systeem uit te zoeken.

Het starten met wasbaar luieren kan een grote uitgave zijn. Afhankelijk van het gekozen systeem ben je tussen de 20 en 30 euro kwijt per luier. Maar, als je je bedenkt dat je met een stapel van 10 tot 15 wasbare luiers klaar zou kunnen zijn voor de rest van de luierperiode van al je kinderen, dan betaalt de investering zich binnen een maand of 6 terug (8-10 euro per pak luiers, 1 pak luiers per week?). Naast de financiele besparing van het gebruik van wasbare luiers zijn er natuurlijk ook nog de milieubesparingen van een volle vuilniszak per week aan luiers die je niet meer hoeft weg te gooien en alle voordelen voor je kindje die met wasbaar geen synthestische rommel en “absorbsiekorrels” tegen de billetjes aan heeft.

Neem het eens in overweging en vraag ons in de winkel om informatie! We nemen graag de tijd om het je te laten zien!

easyfit-star-rhyme-5pack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *